Information och tips Lägenhetsunderhåll Frågor & svar Blanketter
Lägenhetsunderhåll

Lägenhetsfond för renovering
Östersundsbostäder AB använder sig av fonder. Varje månad sätter vi av en summa pengar för underhåll av din lägenhet. Summan bestäms varje år i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Med fonder kan du som hyresgäst själv bestämma över vissa renoveringsarbeten. Du kan använda den summa som finns disponibelt för varje åtgärd, t ex byte av tapet i hall eller golvmatta i sovrum. Pengarna i lägenhetsfonden tillhör lägenheten och ligger kvar i fonden om du flyttar. Vitvaror och badrum samt studentbostäder omfattas inte av fonden.

Så här gör du om du vill renovera lägenheten:
1. Kontakta alltid kundtjänst på tel. 063-14 04 00 innan du påbörjar ett arbete. De skickar dig ett fondutdrag för lägenheten där du kan se hur mycket pengar som finns disponibelt för det du vill göra och listan på de entreprenörer vi har avtal med om du inte vill göra jobbet själv eller anlita annan entreprenör. Pengarna i lägenhetsfonden är öronmärkta för olika åtgärder, t.ex. mattbyte hall, tapeter i sovrum. Detta oavsett fondens totala saldo. Om kostnaderna för renoveringen överstiger disponibelt belopp betalar du överskjutande belopp.
OBS! Tapeter får inte målas och väljer du strukturtapet ska den vara spaltbar, annars kan du bli debiterad spackling av väggen när du flyttar.

2. Du avgör själv om du vill utföra arbetet eller om du vill ta hjälp av någon av de entreprenörer som har avtal med Östersundsbostäder. Oavsett om du väljer entreprenör utanför vår lista eller annan entreprenör ska en fondfullmakt skrivas av oss. (se Fondfullmakt nedan). Du tar själv in priser och beställer arbetet från en entreprenör du väljer.

OBS! Entreprenören du väljer måste inneha F-skattsedel.

3. Om du inte kryssat i på fondfullmakten att bovärden får gå in med huvudnyckel och besikta lägenheten efter att renoveringen är genomförd måste du ringa in och beställa tid för detta, 063-14 04 00. När du/entreprenören är klar ska bovärden besikta för ett godkännande av utfört arbete.

 4. För att få ut de pengar du har lagt ut själv måste kvitton visas upp för bovärden vid besiktningen. När arbetet är godkänt sätts pengarna in på ditt bankkonto eller betalas ut via posten efter ca två veckor. Om du anlitat entreprenör skickar de fakturan direkt till oss.

 Fondfullmakt
Om renoveringen ska göras av en entreprenör behöver du hämta en fondfullmakt av oss. Vi har listan på de entreprenörer vi har avtal med. Entreprenören kommer då att fakturera utfört arbete direkt till oss utifrån vad som finns disponibelt i fonden. Endast den som står på hyreskontraktet kan hämta ut fullmakten, kom därför ihåg att ta med dig legitimation.

För mer information och för att få ut fondkortet som visar hur mycket pengar som finns i fonden, kontakta oss på kundtjänst, 063-14 04 00.